McCain nuk ndihmon MKO (aka Mojahedin Khalq, MEK, NCRI, PMOI …)

Të drejtat e njeriut

McCain nuk ndihmon MKO (aka Mojahedin Khalq, MEK, NCRI, PMOI …)

Arash Sameti Pour, Irangids, 21 prill 2017: … 1- Mekejni dhe njerëzit si ai që vizitojnë MKO dhe ndjekin ngjarjet e tyre (si Sauditët apo zyrtarët e tjerë në pension amerikanë) nuk janë vetë popullore. Ata nuk e mbështesin të drejtën e njeriut, pluralizmin apo zhvillimin politik. Edhe më keq, në mesin e këtyre llojeve të mbështetësve të MKO, shumë prej tyre kanë kërkuar në mënyrë të qartë një luftë kundër Iranit! Pra, si kjo bandë e njerëzve politikisht të pasaktë mund t’i shtojë vlerë MKO-së? 2 – Njerëzit si McCain e konsiderojnë MKO si një mjet …

http://iran-interlink.org

McCain nuk ndihmon MKO (aka Mojahedin Khalq, MEK, NCRI, PMOI …)

Një mik holandez, i cili kohët e fundit është kthyer nga një udhëtim biznesi në Iran, më pyeti: “Pse shumë shoferët e taksive në Teheran janë të interesuar për politikën ndërkombëtare?” Në të vërtetë, pasi e pyetën se ku është, disa shoferë që mund të flasin anglisht filloi të diskutojë çështje të tilla si rritja e krahut të djathtë në Evropë, lufta siriane dhe Trump.

Unë u përpoqa t’i shpjegoj atij se iranianët, në përgjithësi, janë të interesuar në çështjet politike të cilat janë ndoshta për shkak të vendndodhjes së rëndësishme gjeopolitike të vendit. Megjithatë, nuk duhet të injorojmë ndikimin e shumë mediave që transmetojnë politikën në baza ditore. Ai ishte mjaft i gjatë në Iran dhe kishte kontakt me komunitetin diplomatik Iran, i cili i dha atij një imazh të qartë për vendin. Kështu që e pyeta për interesin e njerëzve për opozitën jashtë vendit. Ai e shikoi dhe tha, Asnjë shans fare. Çdo reformë do të fillonte nga brenda.

Unë pajtohem. Grupet si MKO (aka Mojahedin Khalq e Iranit) kurrë nuk falen nga njerëzit iranianë për tradhtinë e tyre në atdhe dhe mbështetjen e Sadam Huseinit gjatë luftës Iran-Irak. Është e njohur se grupi përbëhet nga një grup fanatikësh të vjetër dhe disa robotë më të rinj. Shumë kohë më parë ata humbën respektin dhe mbështetjen e tyre. Por a mund t’i ndihmojë Senatori John McCain për të ndryshuar imazhin e tyre të dobët?

Kohët e fundit në një udhëtim në Shqipëri, i cili gjithashtu pret anëtarët e MKO si refugjatë tani, ai i bëri një vizitë atyre dhe udhëheqësit të grupit Maryam Rajavi. Sidoqoftë, kam arsye të besoj se vizita e McCain në MKO nuk sjell popullaritet apo kredi për grupin me një sfond të njohur terrorist.

1- Mekejni dhe njerëzit si ai që vizitojnë MKO dhe ndjekin ngjarjet e tyre (si sauditët apo zyrtarët e tjerë në pension amerikanë) nuk janë vetë popullore. Ata nuk e mbështesin të drejtën e njeriut, pluralizmin apo zhvillimin politik. Edhe më keq, në mesin e këtyre llojeve të mbështetësve të MKO, shumë prej tyre kanë kërkuar në mënyrë të qartë një luftë kundër Iranit! Pra, si kjo bandë e njerëzve politikisht të pasaktë mund t’i shtojë vlerë MKO-së?

2. Njerëzit si McCain e konsiderojnë MKO-në si një mjet për të ushtruar presion mbi Teheranin, në favor të Saudistëve rivale. Ata janë plotësisht të vetëdijshëm se grupi është i papëlqyeshëm në Iran. Pra, pavarësisht nga ajo që MKO dëshiron të tregojë në propagandën e saj, McCain i përdor ato për të dërguar një mesazh në Teheran. MKO është vetëm një kanal komunikimi! Prandaj mund të konkludohet se amerikanët dhe sauditët që marrin pjesë në takimet e MKO nuk po mbështesin grupin, por kundërshtojnë Teheranin. Personalisht, unë mendoj se ata kanë bërë të njëjtën gabim të vjetër memec.

3- Njerëzit iranianë kanë treguar historikisht se nuk janë në favor të ndryshimeve nga jashtë, e as nga fuqitë e huaja që përfshihen në çështjet e tyre. Ky është një fakt që është konfirmuar nga punonjësit më të arsyeshëm të departamentit të shtetit. Prandaj, programet e tilla të lobimit nuk vlerësohen nga njerëzit iranianë dhe opozita reformiste. si pasojë, këto lloje takimesh nuk akreditojnë MKO.

Në përfundim, mund të argumentohet se MKO nuk fiton asgjë duke organizuar takime me kryekomandantë, aktivistë të krahut të djathtë dhe Sauditë. Një grup që është jopopullor në Iran ka provuar se nuk do të pranohet si një lojtar në Iran.Miku im holandez u pajtua gjithashtu dhe shtoi: “Irani hebben een hekel aan MKO. Kjo do të thotë se iranianët e urrenin MKO. “


Sinqerisht juaji,
Met vriendlijke groet,

Arash Sameti Hidh
http://www.Irangids.nl

(Fundi)

Leave a Reply